Deze planten maken van jouw balkon de place to be!

Iedereen weet dat een plant water nodig heeft om te kunnen overleven, maar hoe komt het dan dat zijn bladeren bruin worden terwijl je hem op het juiste moment genoeg water geeft?

We beginnen deze voorstelronde met onze avontuurlijkste rakker; Kami. Hij heeft een avontuurlijk verleden achter de rug, van canyoning tot abseilen, bergbeklimmen en naakt-kamperen. Een tijd om nooit te vergeten, maar Kami heeft inmiddels zijn wilde haren ingeruild en geniet van zijn pensioen. Het liefste doet hij dat op een balkon. Zijn uiterlijk maakt hem bijzonder; Kami heeft grijs-blauwe wax en cilindervormige bladeren die altijd richting de hemel reiken. Natuurlijk staat ‘ie heerlijk te genieten van het zonnetje op jouw balkonnetje!

Planten nemen kooldioxide (CO2) op via de bladeren omdat dat nodig is voor fotosynthese. Wanneer een plant dit gas opneemt via de poriën in het blad zal er vocht uit het blad ontsnappen. Er verdampt dus vocht uit de plant! Bladeren verliezen makkelijker vocht aan lucht waar weinig vocht in zit dan lucht waar al veel vocht in zit. Als de luchtvochtigheid in de kamer laag is en de verwarming staat te loeien, dan verdampt een plant meer vocht dan de wortels kunnen aanvoeren.

Ja, Dotan is een echte zonaanbidder. Kijk dan ook niet gek op als hij je hele gieter leeg drinkt, hij houdt namelijk van een flinke slok water na een lange dag zonnen op het balkon. Van al dat zingen krijgt hij trouwens ook een droge strot. Dus ja, water, het is wel duidelijk denk ik he? Eten hoeft Dotan daarentegen dan weer niet, al dat water vult zijn buik al meer dan genoeg én als hij echt trek heeft in een lekkere snack, neemt hij gewoon één van zijn eigen olijfjes!

  • In de winter is de luchtvochtigheid lager
  • Met een lage luchtvochtigheid verdampt de plant meer water dan normaal
  • Meer water geven helpt niet, de wortels kunnen dat niet aan
  • Geef liever kleine beetjes water dan in 1x een flinke plens.
  • Wacht niet te lang met sproeien, dit kan verder geen kwaad
  • Besproei om de paar dagen de plant met water
  • Schaf een luchtbevochtiger aan (radiator of elektrisch)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED POST

Creëer jouw buitenparadijs met stijlvolle tuinmeubelen

Of het nu zomer, lente, herfst of winter is, onze tuin is een verlengstuk van ons huis - een plek…

De Japanse Hulst

Een groenblijvende struik of een kleine boom, dat is de Japanse Hulst. Dit  is een sterke struik die het goed…

Zo verzorg jij onze buitenplantenhet beste!

Hoe geef jij jouw planten dé lentetraktatie die ze nodig hebben? Nou, komtie dan hè! Sta jij te popelen om…